Processen

Bij de ALRO-GROUP vindt u de meest moderne productielijnen en –processen. Deze zorgen voor het aanbrengen van kwalitatieve organische verflagen: natlak, poederlak en kataforese (KTL). Wij investeren voortdurend in nieuwe productie-processen om aan uw specifieke wensen te voldoen. Het resultaat hiervan merkt u zowel in de flexibiliteit als in de coatingkwaliteit.

Wij voeren deze processen voor u uit in onze 5 coatingbedrijven die zowel in West-Europa als in Centraal-Europa gelegen zijn. Onze mogelijkheden en beschikbare capaciteiten zijn impressionant: ruim 20 coatinginstallaties verwerken dagelijks meer dan 100.000 producten in wel 1000 verschillende kleuren.

Natlakken

Exterieuronderdelen: veel metalen of kunststof voorwerpen die zich aan de buitenzijde van een voertuig bevinden, bekomen één of meerdere coating lagen. Dit kan in de kleuren van het voertuig of in specifieke contrastkleuren.

Interieuronderdelen: het interieur van uw voertuig is zeer belangrijk. Daarom worden meerdere kunststof producten voorzien van een verflaag die uw product zowel een andere kleur als een ander gevoel geven. Naast speciale effectlakken gebruiken we ook soft-lakken die het kunststofoppervlak een zacht comfortgevoel geven.

Het natlakproces bestaat uit verschillende stappen:

 • Producten aanbrengen op een transportsysteem
 • Voorbehandeling: powerwash (ontvetten en demin-spoeling) in een sproeitunnel
 • Drogen
 • Bevlammen: activeren van bepaalde specifieke kunststoffen (optioneel)
 • Statisch ontladen
 • Lakken grondlaag door robots of manueel + Drogen (optioneel)
 • Lakken kleurlaag door robots of manueel + Drogen (optioneel)
 • Lakken vernislaag door robots of manueel + Drogen
 • Producten afnemen van het transportsysteem
 • Kwaliteitscontrole
 • Verpakken

Voor ieder product wordt de opbouw van de verschillende lagen vooraf vastgelegd. Dat kan gaan van 1 tot 4 verschillende laklagen. De gebruikte verven zijn 1- of 2- componentsystemen op water- of solventbasis. Naargelang de toepassing zijn dit grondverven, uni-kleuren, metallic kleuren, mica kleuren, soft-lakken of transparante vernis. Het aanbrengen van de verflagen kan zowel met conventionele als elektrostatische verfpistolen. Dit met behulp van robots of manuele applicaties.

Electrocoating

Eén van de beste technieken voor het beschermen van metaal is electrocoating (kataforese). Hierbij wordt er na een reiniging een anti-corrosielaag en een organische laklaag aangebracht. Deze laag kan in bepaalde toepassingen als eindlaag gebuikt worden, maar is meestal de ideale grondlaag voor volgende natlak of poederlak afwerkingslagen. Auto’s ondergaan dit eerste proces bij de fabrikant.

Electrocoating gebeurt op de volgende wijze:

 • Producten aanbrengen op een transportsysteem
 • Voorbehandeling in automatische wasstraat: ontvetten, activeren, aanbrengen conversielaag (bv.fosfateren d.m.v. Zn-Mn-Ni-fluorides), passiveren, demin-spoelen
 • Elektrische opbouw van organische verflaag (± 20 μm of +/- 40μm) in kataforese dompelbad
 • Naspoelen met ultrafiltraat
 • Drogen op hoge temperatuur
 • Producten afnemen van het transportsysteem
 • Kwaliteitscontrole
 • Verpakken

Een andere benaming voor electrocoating is ‘Kathodische TauchLackierung’ (KTL).

Poederlakken

Poederlakken is eveneens een veelgebruikte manier om metaal te coaten. Deze coating op basis van poeder kan dienen als grond-laag of als afwerkings-laag. Bij ons kunt u kiezen uit een waaier van mogelijkheden: de kleur, het structuureffect, het glansniveau… .

Naast het conventioneel poederlakken is de ALRO-GROUP één van de weinigen die in staat is om hoogglans zwart acrylaatpoeder van het allerhoogste kwaliteitsniveau aan te wenden. Dit wordt vooral gebruikt om bij voertuigen aan de buitenzijde de metalen raamprofielen van een ‘piano-zwarte’ hoogglans te voorzien.

In vele gevallen zorgt een voorafgaande elektrocoatbehandeling voor de vereiste corrosieweerstand.

Het poederlakproces bestaat uit verschillende stappen:

 • Producten aanbrengen op het transportsysteem
 • Ontvetten
 • Conversielaag aanbrengen (optioneel indien producten nog een corrosiewerende laag hebben)
 • Naspoeling met demi-water
 • Droging
 • Elektrostatisch lakken van de poederlaag door middel van lakautomaten
 • Inbakken poederlaag in een oven
 • Producten afnemen van het transportsysteem
 • Kwaliteitscontrole
 • Verpakken

De gebruikte poeders zijn gebaseerd op epoxy, polyester of acrylaat technologie. Epoxy wordt gebruikt als een grondlaag voor verdere verwerking met natlakken. Polyester ligt aan de basis van de meeste afwerkingslagen, met uitzondering van specifieke deelgebieden waar een hoge diepteglans en krasvastheid nodig is. In dat geval werken we met acrylaatpoeder.

Assemblage

Na het coaten kunnen we uw producten verder monteren tot volledige samenstellingen. Dit gebeurt met specifieke montageverrichtingen. Zo kunnen we dit manueel, met behulp van montage opvolgsystemen, maar ook automatisch in assemblagecellen, die al dan niet met robots uitgerust zijn.

Indien gewenst verzorgen we zelf de engineering en ontwikkeling van de vereiste gereedschappen en automatisaties.

Daarnaast kunnen we de assemblage onderdelen bij de producenten inkopen, waardoor u deze goederen- en financiële stroom niet meer zelf hoeft te beheren.

U kunt erop vertrouwen dat volledig afgewerkte modules rechtstreeks en met de nodige zorg aan uw eindklant geleverd worden.

Recyclage

De ALRO GROUP firma RECITECH is erkend afvalverwerker van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval.

Gebruik makend van de meest geavanceerde fysisch-chemische technieken in een geautomatiseerd verwerkingsstation, ontgift, neutraliseert en recupereert Recitech zware metalen, cyanides en andere anorganische componenten uit afvalwaters.

Organische componenten worden gerecycleerd door middel van vacuümdestillatie.

RECITECH opereert niet enkel vanop de eigen locatie maar verzorgt voor een reiniging op de locatie van de klant. Hierbij wordt er gestreefd naar een kringloopsluiting door middel van membraantechnieken, ionenwisselaars en adsorberkolommen.

Ontlakken

RECITECH kan coating op metalen producten via twee verschillende processen verwijderen: thermisch of chemisch.

De thermische ontlakking gebeurt op basis van indirecte verwarming van de oven. De te ontlakken delen worden volgens een specifieke temperatuurcurve opgewarmd tot het organisch lak gedeelte geleidelijk begint te smeulen. Recitech heeft de mogelijkheid met zijn pyrolyse-ovens delen van verscheidene afmetingen en verschillende laksoorten en laagdikte te ontlakken. Na het pyrolyse procédé zijn de delen bedekt met een anorganische aslaag. Voor het verwijderen van de aslaag zal Recitech bij de vereiste kwaliteit een bijhorende nabehandeling voorzien. De mogelijke nabehandelingen zijn stralen, geëigend voor het verwijderen van de moeilijkverwijderbare aslagen, en afspuiten onder hoge druk, o.a. geschikt voor verwijdering van assen van poederlakken. De behandelde delen kunnen ook voorzien worden van een corrosiebescherming. 

Bij het Chemisch ontlakken wordt de lak afgebroken in een alkalisch milieu met behulp van sproeiautomaten. Deze techniek is ideaal voor het ontlakken van lichte metalen, er heeft noch beïnvloeding van de materiaaleigenschappen noch mechanisch of thermische belasting plaats. Het grote voordeel van deze techniek is zijn hoge kwaliteit naar reinheid en maattolerantie.

Recyclage Laboratorium

In het analytisch labo van RECITECH worden de acceptatiecriteria voor de aanleveringen van uw afvalstoffen vastgelegd.

Met behulp van de modernste apparatuur is het uitstekend uitgerust voor de procesopvolging van uiteenlopende installaties als oppervlaktebehandelings- en voorbehandelingsbaden, en waterzuiveringsinstallaties.

Steunend op hun jarenlange ervaring staat ons labo-team borg voor een professionele toelichting bij analyseresultaten.

.

 

Top