Kwaliteit

MVO - kwaliteit

KWALITEIT

Jouw producten krijgen steeds de meest hoogwaardige afwerking en kwaliteit bij Alro Group. De kwaliteit voor de afwerking van onze producten dragen we immers hoog in het vaandel. Daarmee hebben we ook een goede reputatie opgebouwd in de markt.

Alro Group garandeert de hoogste kwaliteit dankzij het internationaal automobiel kwaliteitsmanagementsysteem dat conform is aan IATF16949. Dat betekent dat ieder jaar onafhankelijke audits plaatsvinden, waarbij Bureau Veritas Certification certificaten toekent. Die certificaten tonen aan dat Alro Group een betrouwbare en professionele partner is.

HOE GAAN WE TE WERK?

Bij Alro Group controleren we jouw specifieke eisen in onze laboratoria om de kwaliteit te garanderen. Dat doen we door middel van specifieke apparaten die de praktijk simuleren. Naast het centraal laboratorium heeft iedere productvestiging één of meerdere proces- en kwaliteitslaboratoria. Daar controleren we de parameters van de processen en doen we alle basistesten op de coatinglagen (kleur, glans, structuur, hechting, gladheid, …). Daarnaast kunnen we ook de technische eigenschappen van de laklaag meten. Dat wil zeggen dat we bijvoorbeeld de corrosiebescherming en de resistentie tegen klimaatinvloeden kunnen testen.

Verder beschikken we over de kennis en apparatuur om microscopische analyses uit te voeren om mogelijke defecten in de coatinglaag of van het gecoate product te onderzoeken. Verder bepalen we ook de verschillende laagdiktes zeer correct in microns (1/1000mm).

WELKE ONDERZOEKEN VOEREN WE UIT?

Visuele eigenschappen

Wavescan

Dit toestel meet de structuur van een gelakt oppervlak.

Glansmeter

Dit toestel meet de glansgraad van een gelakt oppervlak. Bij deze test meten we de reflectie van het licht.

Kleurmeter

Met dit toestel meten we de kleur en vergelijken we deze met de masterplaat.

Laagdikte van de laklagen

Magnetisch inductief

Dit toestel meet de totale laagdikte van een gelakt metalen oppervlak.

Microscopisch KST en microscopisch metaal

Door een doorsnede te maken, kunnen we de laagdikte meten van alle afzonderlijke laklagen.

Korte duurtesten

Initiële hechtingstesten: crosscut test

Hierbij maken we met een meervoudig mes een beschadiging door de laklaag met een ruitjespatroon. Vervolgens controleren we met plakband of de hechting in de ontstane ruitjes gewaarborgd wordt. Er zijn twee parameters die verschillen van laksysteem tot laksysteem en klant tot klant: de afstand tussen de mesjes en het type plakband. Respectievelijk bepalen ze de afstand tussen de ruitjes en de sterkte van de hechting.

Initiële hechtingstesten: krastest

Bij deze test krassen we met het vlak van een zakmes de lak weg. Vervolgens kijken we naar de gladheid van de randen.

Dampstraaltesten

We spuiten met hoge druk water op een gelakt oppervlak dat met een kras beschadigd is. De hoeveelheid lak die loskomt en tussen welke lagen de lak loskomt is een maat voor de hechting. De parameters die verschillen van klant tot klant zijn: druk, temperatuur, afstand sproeikop tot plaatje, maat sproeikop, duur van de test, beweging of stilstand waterstraal, soort mes om de kras te maken, type kras (kruis, streep, geen kras), …

Steenslagtesten

Tijdens deze test blazen we onder druk stenen tegen een testobject. De hoeveelheid inslagen in combinatie met de grootte en de diepte van de inslagen is een maat voor hechting. De parameters die verschillen van klant tot klant zijn: druk, temperatuur, afstand tot plaatje, hoeveelheid stenen, type stenen, de duur van de test, hoek van de inslag (schuin of recht).

Lange duurtesten

Klimaattesten

Bij dergelijke testen houden we rekening met de invloed van vocht, warmte en koude.

Condenswatertest

Testobjecten verblijven gedurende een bepaalde tijd in een testkabinet met een constante temperatuur van 40°C en +/- 100% vochtigheid, waarbij er condens gevormd wordt op de testobjecten. De parameters die verschillen van klant tot klant zijn de duur van de test (4 dagen tot 2 weken) en de testen die uitgevoerd moeten worden na deze testduur.

Waterimmersie test

Bij deze test verblijven de testobjecten gedurende een bepaalde tijd in een waterbad met een bepaalde constante temperatuur. De parameters die verschillen van klant tot klant zijn de duur van de test (2 uren tot 3 weken), de temperatuur en de testen die uitgevoerd moeten worden na de testduur.

Constante warmte of constante koude

Hierbij verblijven de testobjecten gedurende een bepaalde tijd in een oven met een bepaalde constante temperatuur. De parameters die verschillen van klant tot klant zijn de duur van de test (10 dagen tot 3 maanden), de temperatuur en de testen die uitgevoerd moeten worden na de testduur.

Klimaattesten: beoordelingen

De volgende parameters worden algemeen beoordeeld na één van de boven vernoemde klimaattesten: blaasvorming, verkleuring, verandering van glansgraad en verlies van hechting. Bij sommige klanten beoordelen we ook de steenslag na de test en/of dampstraal na de test. Bij metaal beoordelen we ook de roestvorming.

Corrosietesten

Neutral Salt Spray Test (NSS)

We benevelen de proefstukken met zoutwater met een neutrale pH en een vooraf aangebrachte beschadiging (kras).

Copper-Accelerated Acetic Acid Salt Spray (CASS)

We benevelen de proefstukken met zoutwater en CuCI2 ⋅ 2H2O met een zure pH en een vooraf aangebrachte beschadiging (kras). Deze test geldt voor aluminium.

Cyclic corrosion test

We onderwerpen de proefstukken aan een programma dat bestaat uit een combinatie van zoutnevel of zout shower (hoog debiet), vochtigheid, temperatuurschommelingen en rustperioden. Ook hier brengen we vooraf een beschadiging aan.

De parameters die voor corrosietesten verschillen van klant tot klant zijn de testduur (3 weken tot 3 maanden), het type test (NSS, CASS, cyclic test), het type kras (kruis, streep), de breedte van de kras en het type krassen, het debiet van de zoutoplossing en de testen die uitgevoerd moeten worden na de testduur.

Corrosietesten: beoordelingen

De volgende parameters worden algemeen beoordeeld na één van de boven vernoemde corrosietesten: de blaasvorming, de roestgraad / de blaasvorming van de randen, de roestgraad van het vlak, de roestgraad / de blistering rond de aangebrachte beschadiging, het type roest (rood, wit, …) en het verlies van de hechting.

Microscopische foutenanalyse

Dit is een microscopische test. Hierbij analyseren we het stof op de plaat: in welke laag bevindt zich de stof? Waar komt het vandaan en welke kleur heeft het? Daardoor kunnen we zeer doelgericht de kwaliteit van de lakprocessen optimaliseren.

Microscopische foutenanalyse voor kunststof

Om doorsneden te kunnen maken, worden zeer dunne sneetjes gemaakt m.b.v. een scalpel.

Microscopische foutenanalyse voor metaal

Om doorsneden te kunnen maken, worden metalen stukjes ingebed en vervolgens geschuurd tot de fout bereikt is.

Iedere test heeft bepaalde normen die de klant op voorhand bepaalt. De eisen en testnormen verschillen naargelang interieur of exterieur, het type onderdeel (zichtbaar gedeelte, chassisgedeelte,…), het type laksysteem (KTL, poedercoaten, natlakken) en of het gaat om KST of metaal. De klant bepaalt bijvoorbeeld ook de tijd die de test moet doorlopen en hoelang we moeten wachten voordat we de andere testen mogen uitvoeren. Zo doen we bij Alro Group aan kwaliteitszorg om steeds hoogwaardige producten af te leveren.